Skip Navigation LinksBruggen bouwen​​​​​​​​​​​​​​​​​​Project Bruggen bouwen.

Vlaams brabant steun.png

 

"Bruggen bouwen" is een project van het GISO met als doelstelling het talent voor techniek bij jongeren op te sporen en te promoten. Concreet bezoeken wij met onze mobiele werkplaats de basisscholen uit de omgeving en laten de leerlingen van de hoogste graad zelf aan de slag gaan met een technisch projectje. De workshops staan onder de deskundige begeleiding van onze techniekleerkrachten en de leerlingen van de eerste graad van het GISO en worden ondersteund door zelf ontworpen werkboekjes en stappenplannen.

De mobiele werkplaats is feitelijk een gesloten aanhangwagen die ontworpen is om binnen de kortste keren de klas of de speelplaats om te toveren tot een echt atelier met werkbanken, gereedschappen, pictogrammen en al het materiaal dat nodig is om een werkstuk te realiseren.

Op die wijze helpt het GISO niet alleen de eindtermen voor techniek te realiseren in de basisscholen maar laat het de jongeren ook proeven van techniek en het technisch proces en van de keuzemogelijkheid voor de STEM-studierichtingen* in het onderwijs, die door de Vlaamse overheid sterk gestimuleerd worden.

In die context heeft de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant dan ook besloten op 10 december 2015 om het GISO-project met een subsidie  te ondersteunen.

(*) STEM staat voor Science - Technology – Engineering en Mathematics (wetenschap - techniek - werktuigkunde en wiskunde)


Hallo collega bruggenbouwers,​


Op deze site kunnen jullie alle praktische zaken vinden i.v.m. de lessen techniek die we bij jullie op school komen geven. 

Je vindt hier onder andere:
 • Het reserveringsformulier
 • Onze agenda
 • Inkijkversies van de verschillende werkboekjes
 • Printversie van het technisch proces
 • Een invulformulier om jullie eindtermen aan de technieklessen te koppelen
 • Praktische zaken
 • De foto's van onze vorige bezoeken vind je op www.gisomachelen.be (Laatste nieuwsblog) of via de link op de  foto's op deze pagina.
 • Check zeker ook onze Facebookpagina!​
 • Een enquête​ ivm Bruggen bouwen
Ik hoop dat we jullie hiermee van dienst zijn,
Bruggenbouwers  Carlo Buelens & Wim De Vries​


​​
​​


bb3.jpg

Praktisch


- We komen tussen 8.45u en 9.15u aan bij jullie klas en hebben een twintigtal minuten nodig om op te stellen.

-  Wij vragen  €1,5 a €3 per leerling (afhankelijk van het werkstuk), hierin zit het materiaal voor het werkstukje en het werkboekje.

- Bij klassen tot 15 leerlingen is er een mogelijkheid om mee nieuwe projecten uit te testen. Je kan dit aanvinken in het inschrijvingsformulier.

- Het technisch proces staat centraal in al onze lessen (zie onderaan deze pagina). Sommige van onze projecten hebben het STEM label... www.ond.vlaanderen.be/stem/​ net zoals in onze eerste graad A-stroom  (en deels B-stroom).

Stem.png

- 6e leerjaar kan inschrijven tot maart, daarna is het de beurt aan de 5e leerjaren.

-  De ruimte waar we de les geven moet op het gelijkvloers zijn, makkelijk bereikbaar en volledig zijn vrijgemaakt zodanig dat we onze werktafels en gereedschap kunnen plaatsen.

- Het is mogelijk dat we de speeltijd moeten overslaan om op tijd klaar te geraken.

- In sommige gevallen moeten we onze aanhangwagen op voorhand brengen en kan het zijn dat hij erna even blijft staan.

- Het is altijd leuk dat de juf/meester meehelpt tijdens de techniekles.

- Bij annulatie, gelieve tijdig te verwittigen!

- Nog praktische vragen: info@talentvoortechniek.be ​

Link naar onze retro website 'Bruggen bouwen'


bb1.jpg


Inschrijven​

​Indien de inschrijvingen geopend zijn vind je hieronder het invulformulier. Kijk in onze agenda en vul alle gegevens in,  klik verzenden. Je krijgt later van ons nog een mailtje. 

 

​​​​​
Agenda

 


bb4.jpg


Werkstukken/projecten


​​​


​​​​​​​


​​​

Het technisch proces


 De visualisatie van het technisch proces dat enkele jaren geleden voor het project ‚Bruggen bouwen’ ontworpen werd door GISO leerkracht Wim De Vries heeft sindsdien een lange weg afgelegd.

 • De posters van het technisch proces hangen in de meeste lokalen in het GISO.
 • Het technisch proces en de aparte onderdelen ervan worden gebruikt in de meeste zelfgemaakte projectboekjes van het GISO.
 • De posters van het technisch proces hangen aan de muur bij de zesde leerjaren in lagere scholen uit de buurt.
 • Enkele uitgeverijen namen het ‚kringconcept’ van 'ons' technisch proces over.
 • Onze visualisatie wordt gebruikt in verschillende leerplannen van OVSG.
 • Er werd een filmpje gemaakt van het technisch proces rond het probleem ‚honger’ dat een prijs won via Klascement, de portaalsite van en door leerkrachten. 
 •  Het technisch proces werd vertaald naar het Engels en gebruikt om leerkrachten op te leiden in Uganda (klik op de link).
 • Je kan het technisch proces, het filmpje en aparte onderdelen ervan downloaden via deze site. Klik hier.​

​​
 

​​​

Eindtermen bij de projecten


Wil je de eindtermen techniek toevoegen aan een les dan kan dat via dit formulier. Vul het in, klik op verzenden en klik daarna op de link 'eindtermen bij het project'. Je kan deze spreadsheet dan downloaden als excel of pdf bestand.


Dit kan ook voor de eerste graad van het secundair onderwijs, dit is het formulier en de link naar de eindtermen.​


Enquête


​Vul deze enquête​ in zodat wij een idee krijgen over ons project.

bb2.jpg

​Alle publicaties